Co daje mrożenie szokowe
Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie wręcz gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją bardzo szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.
Dzięki temu ludzie mogą kupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe powoduje, że w tym samym momencie po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu także można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, by tak robić, ale w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie zatem straci wiele wartości odżywczych. Poza tym jest spore ryzyko, że od razu po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wówczas, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych ustaleniach potrzeba mniej więcej 6-7 godzin, aby zamrozić określony produkt. W warunkach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można chwilę obecną skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę mniej więcej -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To także najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, niemniej jednak w pewnych przypadkach schładza się również probówki w laboratoriach, więc w przemyśle farmaceutycznym i medycznym także używa się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one natomiast znacznie mniejsze niż te stosowane w przypadku mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich tylko probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może bardzo szybko obniżyć temperaturę. Jednakowo jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki również w około 90 minut potrafią obniżyć temperaturę gorących dań do około 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.
Sprawdź również informacje na stronie: mrożenie szokowe.